HISTORIA

Sananvapaus on yksi tärkeimmistä ihmisoikeuksistamme. Sitä ovat puolustaneet miljoonat ihmiset läpi historian, usein sortoa ja tyranniaa vastaan, aina Antiikista ja Rooman valtakunnasta USA:han ja kommunistiseen Neuvostoliittoon. Sananvapauden puolesta on oltu vankilassa ja kuoltu ja tätä tapahtuu vieläkin monissa maissa.

Ilman vapaata tiedonkulkua kansa ei pysty koskaan nousemaan hallitsijoitaan vastaan, mikä selittääkin sensuroinnin tarpeen. Valtaapitävät ovatkin yleensä pyrkineet ottamaan tiedonvälityksen haltuunsa sementoidakseen asemansa.

sananvapaus Kirjapainointernet
Sananvapauden historiassa on kaksi merkittävää käännekohtaa: kirjapainon keksiminen ja Internet. Ne ovat mahdollistaneet laajamittaisen tiedonjaon ohi hallitsevan eliitin kanavien. Lähestyttäessä sotia, sananvapaus on usein lähtenyt jyrkimmin huononemaan; sodissa ensimmäisen uhrin sanotaankin olevan totuus. Vietnamin sodan sanotaan olevan viimeinen, josta media näytti vielä televisiokuvaa omista uhreista. Tämän jälkeen on sensuuri astunut voimaan rauhanliikkeiden toiminnan hillitsemiseksi.

 

Sananvapaus -George Washingtonsananvapaus Gandhi-smilig
Merkittäviä sananvapauden puolestapuhujia ovat olleet mm. Voltaire, George Washington, Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Anna Politkovskaja ja Nelson Mandela.

 

sananvapaus nsa-whistleblower-revealed-edward-snowden-says-he-is-the-leakersananvapaus Julian-Assange-wikileaks

Nykyajan tunnetuimpia sananvapaustaistelijoita ovat Edward Snowden, Glenn Greenwald, Liu Xiaobo, Artemi Troitski, Noam Chomsky, Ai Weiwei, Chelsea Manning ja Wikileaks/Julian Assange.

 

SENSUURIA SUOMESSA LIPPUKUVA

Suomessa, ja länsimaissa yleensä, on sensuuri ollut lievempää kuin muualla maailmassa. Suomi ei ole silti sensuurista puhdas maa, sillä laajempaa tiedonjakelun estämistä on maassamme harjoitettu useasti.

Kirkon valta-asemaa on ylläpidetty kirjasensuurilla antamalla jumalanpilkkatuomioita. Talvi– ja Jatkosodan aikana mediamme levitti täysin valheellista tietoa sodankulusta ja jopa rintamalta kotiin lähtevät kirjeet sensuroitiin. Sotien jälkeen Suomi oli täysin naapurimme Neuvostoliiton armoilla ja kaikki naapurimaamme kritisointi sensuroitiin armottomasti.

sananvapaus Sotasensuurisananvapaus hannu salamaSananvapaus suomettunut_sananvapaus_nettikansi
Viimeisimmästä suuresta ilmitulleesta laajamittaisesta sensurointitapauksesta ei ole paljon aikaa. Suomen Euroopan Unioniin liittymistä edeltävästi vuonna 1995 iso osa mediaamme oli ainakin jossain määrin mukana hankkeessa, jossa julkaistiin pääosin vain myönteisiä uutisia EU:iin liittymisen puolesta.

Sananvapaus Iltasanomat 21072010_Mediapomo katuu_3
Entä nykyaika?

Onko maassamme laajoja sensuuritapauksia?

– Sen Sananvapaus Suomeen -kampanja aikoo selvittää!

 

HAASTE:

TEIPPIHAASTE

Ole suomalainen sananvapauden puolustaja.

Peitä suusi teipillä, ota kuva ja laita se Facebookin profiilikuvaksesi!

Lisää kuvaan tai kuvakommenttiin tekstit
www.sananvapaussuomeen.fi ja @MungoSuomi
Voit myös linkittää haastekuvaamme eteenpäin:
sananvapaus Teippihaaste koostekuva