EPÄKOHDAT

 

SANANVAPAUDEN EPÄKOHDAT

sananvapaus PUUTTEET 3

 

TEORIA:

Jokaisella on yhtäläinen ja tasavertainen sananvapaus.

Mediajulkaisut päätetään journalistisin perustein, täysin itsenäisesti ja ilman ulkopuolista painostusta.

Mediat ovat pääsääntöisesti sitoutumattomia ja poliittisesti puolueettomia tahoja.

Toimittaja on vastuussa lukijoilleen/kuulijoilleen/katselijoilleen. Hän pyrkii totuuteen ja kertoo yhteiskuntamme tärkeistä asioista.

SANANVAPAUS AURINKO
KÄYTÄNTÖ:

Media saa pääosan tuloistaan mainoksista, eikä voi täten olla immuuni työnantajansa haluille.

Toimittajat ovat myös ihmisiä, joilla on omat vajavaisuudet, pelkonsa ja alan epäkohdat muokkaamassa uutisointia.

Käytännössä toimittaja/media joutuu muokkaamaan tuotantoaan rahan ja vallan tahdon mukaan.

SANANVAPAUS SYNKÄT PILVET
Sananvapautta on Suomessa siis vain aiheissa ja näkökulmissa, joita raha ja valta luulevat haluavansa. 
Sananvapaus kuuluu kaikille, mutta toisilla sitä on enemmän kuin toisilla.
Yksittäisiä poikkeavia ohjelmia, juttuja ja artikkeleita toki aina ilmestyy, mutta vain sen verran, että ne eivät aiheuta muutoksia yhteiskunnassa.

Yksittäiset toimittajat eivät välttämättä koskaan törmää sensuuriin tai muihin median epäkohtiin. Yleensä päätoimittaja toimii mediassa pääoman edunvalvojana ja valitsee ja muokkaa julkaistavan materiaalin niin, ettei se ärsytä toiminnan rahoittajia.

Arkoihin ja todella tärkeisiin aiheisiin osutaan todella harvoin vahingossa, joten rivitoimittaja ajattelee sensuurin olevan normaalia journalistista valintaprosessia.

sananvapaus LEHTI 2


EPÄKOHDAT KUVAUKSINEEN:


KIIRE

Toimittajat eivät ehdi opiskella asioita tai tutustua juttujen taustoihin. Maailmantilanteeseen ei ehditä perehtymään ja yhteiskunnalle tärkeimpiä aiheita ei osata valita julkaistavaksi. Kiireessä tapahtuu myös virheitä ja vähänkin monimutkaisemmat aiheet jäävät käsittelemättä.

ENNAKKOASENTEET

Meillä on jokaisella jonkinlainen maailmankatsomus, jonka mukaan suodatamme eteemme tulevan tiedon. Jos uutisen näkemys tai arvot poikkeavat liikaa omistamme, emme välttämättä halua tehdä siitä juttua. Toimittaja voi myös muokata/vääristää juttua saadakseen sen sopimaan omaan maailmankuvaansa, mikä on selvä sananvapauden loukkaus.

SUURI EGO

Monissa toimittajissa sanotaan olevan narsistin vikaa. Tähän emme tietenkään ota kantaa. On suuri ongelma, jos ego tai luulot omasta kaikkitietävyydestä vaikuttavat kielteisesti sananvapauden toteutumiseen. 

HEIKKO ITSELUOTTAMUS

Myös päinvastainen luonteenpiirre eli heikko itseluottamus on haitaksi toimittajalle. Jos ei uskalla julkaista jotain, pilkatuksi joutumisen tai ammattitaitonsa kyseenalaistamisen pelosta, sananvapaus kärsii.

TIEDON / ASIANTUNTEMUKSEN PUUTE

Medioissa harvoin on kaikkien alojen asiantuntijoita palkkalistoilla tietojen tarkistamiseksi, mutta myös perussivistys on monesti huonoissa kantimissa. Pelkkä toimittajan tiedon puute voi siis aiheuttaa tärkeän uutisaiheen ohittamisen. Se voi johtaa myös sensuuriin, jos uutisaiheen näkemys poikkeaa paljon valtavirtaisesta ajattelusta ja toimittajan lahjakkuus ei riitä aiheeseen perehtymiseen.

KIRISTYS

Mainostaja, median lukija tai poliittisen eliitin jäsen voi kiristää mediaa muuttamaan linjaansa. Kiristys voi tapahtua omistajaa kohtaan, joka siirtää ohjeen päätoimittajalle ja tämä edelleen toimittajille. Toimittajaa voidaan myös kiristää työpaikan menetyksellä tai uran loppumisella.

PELKO/UHKAILU

Pelko perheen tai oman hyvinvoinnin tai hengen joutumisesta uhatuksi johtaa itsesensuuriin. Pelkkä epäsuora uhkailukin tai edes jollekin toimittajalle tapahtunut uhkailu saa muokkaamaan omaa julkaisulinjaansa.

HUOLI TYÖPAIKASTA

Media on Suomessa suppea ala, jolla on vähän työpaikkoja, varsinkin pienellä paikkakunnalla ja tilanne on koko ajan heikkenemässä. Toimittajan urakehitys voi tyssätä yhteen kriittiseen artikkeliin, jos astuu suuren rahan varpaille. Yhteiskunnallinen tilanne yleensäkin huono, työttömäksi joutuvalle kurja kohtalo

HUOLI PERHEESTÄ

Ihminen on itsekäs olento ja uhraa ennemmin kaikki muut ihmiset kuin oman perheensä. Huoli perheen selviytymisestä talouskriisissä altistaa olemaan hiljaa oman median väärinkäytöksistä.

SENSUURI

Sensuuria tapahtuu Suomessa aivan kuten jokaisessa muussakin maassa. Sananvapauden heikompaa tilaa muissa maissa käytetään ihmisten huomion johdattamiseksi pois omista epäkohdista. Sensuuria on monenlaista ja nykyään monessa mediassa jopa uutisten keskusteluosiot sensuroidaan etukäteen.

ITSESENSUURI

Itsesensuuri on pahin sensuurin lajeista, sillä se toimii ilman käskytystäkin, 24/7. Jokainen meistä on oppinut pienestä pitäen varomaan sanomisiaan seurausten pelossa. Sama toimii mediassa julkaisujen ja sanavalintojen suhteen.

Itsesensuuri on monesti myös täysin tarpeeton paha, sillä toimittaja voi jättää varmuuden vuoksi julkaisematta jotain yhteiskunnalle hyödyllistä, vaikka julkaisusta ei edes olisi seurannut hankaluuksia itselle.

MAINOSTAJIEN ETU

Mainostajat eivät halua kuulla liiketoimintaansa huonontavaa uutisointia. Päätoimittaja kuuntelee heitä herkällä korvalla, sillä ilman mainostajia median toiminta loppuisi. Kansan etu jää tällöin rahan edun jalkoihin.

MEDIA-ALAN HEIKKENEVÄ TILANNE

Monien media-yhtiöiden ollessa konkurssin partaalla, ei uskalleta ottaa riskejä mainostajien suhteen. Lähes kaikki toiveet hyväksytään uutisten linjauksissa ja sananvapaus kärsii.

PROPAGANDA

Sinisilmäisyys ja kiire mahdollistavat niin väärinkäyttäytyvän hallinnon, vieraiden valtioiden kuin suuryritystenkin ilmoitusten julkaisemisen totuutena, ilman kritiikin häivääkään.

POLIITTINEN LINJA

Vaikka mediat väittävät olevansa puolueettomia, yleensä niillä on jokin poliittinen aatesuunta tai puolue, jota ne kannattavat. Tämän mukaan sensuroidaan kaikkia muita aatteita ja puolueita kannattavia tekstejä. Näin suuri sananvapauden rikkominen vie käytännössä pohjan koko demokratialtamme.

KLIKKIJOURNALISMI

Lukijoiden pinnallisuus, laiskuus ja lyhytjänteisyys johtaa nykyiseen rapautuneeseen mediakulttuuriin. Tätä edistää myös eliitin halu siirtää julkinen keskustelu pois heidän eduilleen haitaksi olevista aiheista.

TUTKIVAN JOURNALISMIN VÄHENTYMINEN

Paitsi ajanpuute, myös koko mediakulttuurin asenteenmuutos on tuhonnut journalismia. Alalta, jolta vähennetään nopealla tahdilla työpaikkoja, ensimmäiseksi lähtevät ne jotka ärsyttävät median työnantajaa eli raha/valtaeliittiä.

UUTISTUOTANNON KESKITTYMINEN

Mediayhtiöiden fuusioituminen on vakava uhka uskottavalle ja monimuotoiselle journalismille. Vähävaraisten ja pienten organisaatioiden on vaikea saada asiaansa enää yli uutiskynnyksen.

Esimerkiksi raportoitu suurten pankkiirisukujen yli 90% omistus USA:n mediasta voi olla osaselityksenä maailmanlaajuisen pankkeja hyödyttävän velkaongelman synnylle.

VALTAAPITÄVIEN VAIKUTUS

Niin poliittinen eliitti kuin rahaeliittikin voivat halutessaan ohjailla mediaa. Hierarkinen yhteiskuntamme ja Hyvä-veli-verkostot mahdollistavat avoimen tai epäsuoran painostamisen mediaa kohtaan. Myös pienessä maassa päättäjien liian läheiset välit mediaan aiheuttavat objektiivisen uutisoinnin heikentymistä.


TIIVISTETTYNÄ:

MEILLÄ SUOMESSAKIN ON SENSUURIA.

SITÄ ON PALJON.

SILLE TÄYTYY TEHDÄ JOTAIN!

Freedom of Speech

Freedom of Speech